ADVISORY OPINION #1994-1
TO: Members, South Carolina Senate

FROM: Hugh K. Leatherman, Sr., Chairman
Senate Ethics Committee

RE: Soliciting Campaign Contributions from Registered
Lobbyist in South Carolina for Federal Congressional
Candidates who are not Legislators or State Employees and
Those who are

DATE: February 8, 1994

The committee has received two questions concerning the
solicitation of campaign contributions from registered lobbyists in
South Carolina for Federal Congressional candidates who are not
legislators or state employees and those who are.

Question One is as follows:

Please inform me whether or not a candidate for the
United States Congress who is not a state legislator or
a state employee is prohibited by law from soliciting
contributions from a registered 1lobbyist in South
Carolina for the position of Congressman.

The Committee has no jurisdiction to provide an answer to
Question One as it does not concern the activities of a member of
the State Senate or a candidate for the office of State Senator
(Section 8-13-1300(1) (b)). To the extent that Question one
concerns a registered lobbyist, the State Ethics Commission is the
appropriate body to advise the member.

Question Two is as follows:

Please inform me whether or not a candidate for the
United States Congress who 1s a member or a state
employee! is prohibited by law from . soliciting
contributions from a registered 1lobbyist in South
Carolina for the position of Congressman only (i.e., not
for the position of legislator).

First, the Committee quotes three (3) sections of the Code.

Section 2-17-80 states:

'To the extent that Question Two concerns a state employee
rather than a Senator, the Committee has no jurisdiction to offer
advice. The inquiring member is referred to the State Ethics
Commission for any opinions concerning the activities of state

employees.
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(A) A lobbyist or a person acting on behalf
of a lobbyist shall not offer, solicit,
facilitate, or provide to or on behalf of any
member of the General Assembly, the Governor,
the Lieutenant Governor, any other statewide
constitutional officer, any public official of
any state agency who engaged in covered agency
actions, or any of their employees any of the
following:

(1) 1lodging;

(2) transportation;

(3) entertainment;

(4) food, meals, beverages, money, or
any other thing of wvalue;

(5) contributions, as defined in Section
8-13-1300(7)

(B) A member of the General Assembly, the
Governor, the Lieutenant Governor, any other
statewide constitutional officer, any public
official of any state agency who engaged in
covered agency actions, or any of their
employees shall not solicit or receive from a
lobbyist or a person acting on behalf of a
lobbyist any of the following:

(1) lodging;

(2) transportation;

(3) entertainment;

(4) food, meals, beverages, money, or

any other thing of value;
(5) contributions, as defined in Section
8-13-1300(7).

Section 8-13-1300(7) states:

’Contribution’ means a gift, subscription,
loan, guarantee upon which collection is made,
forgiveness of a loan, an advance, in-kind
contribution or expenditure, a deposit of
money, or anything of wvalue made to a
candidate or Committee +to influence an
election or ballot measure; .or payment or
compensation for the personal service of
another person which 1is rendered for any
purpose to a candidate or Committee without
charge. 'Contribution’ does not include
volunteer personal services on behalf of a
candidate or Committee for which the volunteer
receives no compensation from any source.
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[Emphasis added].

Section 8-13-1300(4) states:

‘Candidate’ means a person who seeks
appointment, nomination for election, or
election to a state or local office, or
authorizes or knowingly permits the collection
or disbursement of money for the promotion of
his candidacy or election. ‘Candidate’ does
not include a person within the meaning of
Section 431(b) of the Federal Campaign Act of
1976. [Emphasis added].

Read together, these sections prohibit a lobbyist from
offering, and a member from soliciting, a contribution for a
candidate for state or local office only. Section 8-13-1300(4)
specifically excludes from the definition of "candidate" under the
Ethics Act and, therefore, from Coverage a person within the
meaning of Section 431(b) of the Federal Election Campaign Act of
1976, i.e., persons who are candidates for federal elective office.

Therefore, the Committee concludes that nothing in the Ethics,
Government, Accountability, and Campaign Reform Act of 1991
prohibits a member from soliciting a contribution from a registered
lobbyist if the contribution is for federal elective office only.
The Committee offers no opinion on what requirements, if any,
federal election laws place on such contributions.

In rendering this opinion, the Committee assumes that the
contribution is solely for federal, elective office and no part of
the contribution is used by the member for the office of State
Senator. The Committee further assumes that the member has not
promised or implied that he will act favorably or unfavorably on
any matters pending before him as a State Senator .in exchange for
the federal campaign contribution. Finally, the Committee assumes
that the member has not used his Senate office or any other state
property 1in soliciting contributions for, or in otherwise
conducting, his federal campaign activity. The presence of any of
these activities may result in a different opinion being rendered

by the Committee.



